De 5 gouden tips voor een nieuwe baan zoeken tijdens corona

Meerwaarde

Een nieuwe baan zoeken in tijden van corona én een beginnende economische crisis: dat kan een next level banenjacht zijn. Met de nadruk op ‘kan’. Want … Jan geeft dé 5 gouden tips om binnen no-time je status te veranderen van ‘op zoek naar een baan’ naar ‘nieuwe baan gevonden’.

Hieronder vind je de nieuwe baan zoeken-tips en -tricks van Jan, handig op een rij.

Tip 1: Kom erachter wat bij je past voordat je een nieuwe baan zoekt

Je spendeert heel wat uren van je leven aan werk, dus het is fijn als je werk vindt dat bij je past. Ook in tijden van crisis. Maar hoe kom je erachter of een baan aansluit bij waar jij naar op zoek bent? Antwoord geven op de volgende vragen helpt je een wensenlijstje te maken:

  • Wat vind ik belangrijk aan een baan?
  • Welke (secundaire) arbeidsvoorwaarden vind ik belangrijk? Bijvoorbeeld reiskostenvergoeding, salaris of borrels.
  • Wat voor werkzaamheden wil ik graag doen?
  • Waar wil ik me (verder) in ontwikkelen?
  • In wat voor werkomgeving werk ik het liefst? Bijvoorbeeld zakelijk of informeel.

Staar je niet blind op je wensenlijstje als een nieuwe baan zoekt, maar zie het als tool. Zodra je een baan tegenkomt die je interessant lijkt, kun je het lijstje naast de vacature leggen. Zo weet je precies wat je wel, maar ook wat je niet wilt. Stay open-minded. Zijn het kleine dingen die je afstoten aan de baan? Wie weet kunnen die wel aangepast worden en voldoet de baan dan wel aan een behoorlijk aantal van je wensen.

Tip 2: Doe research als je een andere baan zoekt

Helemaal voor ogen wat je workwise belangrijk vindt: check. Maar soms kun je aan de hand van de vacaturetekst niet helemaal zeker weten of het een match is tussen jou, de functie en het bedrijf. Tijd om de lightversie van Sherlock uit te hangen door wat research te doen.

  • Scrol door de website van het bedrijf. Wat voor sfeer straalt het uit? Is er een smoelenboek te vinden van medewerkers? Hoe voelt het stukje ‘Over ons’ aan? Zo krijg je vaak al meer te weten over de bedrijfscultuur.
  • Kijk op LinkedIn of je iemand kent die er werkt en stel wat vragen over het bedrijf. Inside info is altijd fijn om te hebben.
  • Je kunt ook contact opnemen met de contactpersoon als die bij de vacature vermeld staat. Hij of zij kan je alles vertellen over de baan en het bedrijf.

Tip 3: Wees flexibel als je een nieuwe baan zoekt

Een nieuwe baan zoeken in crisistijd vergt een flinke dosis doorzettingsvermogen, maar vooral ook flexibiliteit. Stel: je ziet een carrière voor je in de luchtvaart of horeca. Dat zijn nu niet bepaald de sectoren waar de banen voor het oprapen liggen. De kans is klein dat jij snel aan de slag kunt als steward(ess) of barmedewerker. Maar, dat wil niet zeggen dat je nu niet al naar dat doel toe kunt werken. Je hebt namelijk drie alternatieve routes:

  1. Kijk breder in de sector
    Dat hemelsblauwe pakje bij die koninklijke vlieger, dat komt nog wel. Maar kijk eens bij andere bedrijven met een soortgelijk functieprofiel. Misschien bieden zij nu wel soortgelijk werk aan. Blijft het lastig, doordat de hele sector bijvoorbeeld plat ligt door corona? Dan kom je automatisch uit bij route twee.
  2. Een baan als skillbooster
    Zoek naar een baan waarbij je belangrijke skills kunt ontwikkelen die jij nodig hebt voor je droombaan. In het geval van steward(ess) is klantvriendelijk zijn bijvoorbeeld erg belangrijk. Een skill die je maximaal kunt ontwikkelen bij een klantenservice.
  3. Een baan die een aspect van je droombaan heeft
    Kun je geen werk vinden in de alternatieve richting? Zoek dan naar een baan die een klein aspect van je droombaan heeft. Om het voorbeeld er weer bij te halen: als steward(ess) heb je waarschijnlijk niet heel veel aan verkoopervaring. Maar door te gaan werken bij een ANWB-winkel blijf je wel dicht bij de reisbranche.


Tip 4: Netwerken, netwerken en nog eens netwerken

Hoe meer mensen weten dat jij een nieuwe baan zoekt, hoe groter de kans is dat iemand je kan helpen. Dus, zorg dat jij je verhaaltje klaar hebt over wat voor baan je zoekt en wat je kwaliteiten zijn, en laat van je horen. Hoe duidelijker jouw pitch is, hoe sneller mensen geneigd zijn om hun best voor je te doen. Vertel het aan je familie, vrienden en kennissen. Gebruik verjaardagen en borrels als netwerkmomenten. Vertel ook wat voor soort nieuwe baan je zoekt. En vergeet natuurlijk niet je LinkedIn in te zetten. Deel een post zodat iedereen op de hoogte is

Tip 5: Weet dat geen enkele carrièreroute hetzelfde is

Als je een nieuwe baan zoekt, vooral in crisistijd, is het goed om je bewust te zijn dat er verschillende carrièreroutes zijn. De een weet sinds dat-ie uit de luiers is al wat-ie wil worden. Terwijl het voor de ander een uitdagende zoektocht is die gaandeweg steeds meer vorm krijgt. Door groei, ontwikkeling en dingen gewoon uit te proberen. Meerdere wegen leiden naar Rome, zoals Marleen dat in de video zegt.

Een fijne gedachte. Helemaal in deze onvoorspelbare tijd. Er is nu eenmaal geen garantie dat je altijd de baan vindt die je nú wilt. Waarschijnlijk moet je wat concessies doen. Maar ondanks dat je wat dingen moet opgeven, kun je toch aan je carrièredoel en jezelf blijven werken. Ook als je tijdens corona een nieuwe baan zoekt.

 

 

 

Bron: youngcapital

Pagina delen:

Waarom kiezen voor Wierenga & De Graaf?

  • We zijn de specialist in werving en selectie voor vaste, interim- en detacheringsfuncties op HBO en WO niveau.
  • Persoonlijke relatie gestoeld op vrijheid, gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid.
  • Wij bieden employee & job branding, onboarding, loopbaanadvisering en persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling.
Direct contact
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk alle vacatures