Je kent het vast wel: je leest een geweldige vacature online, je wordt enorm enthousiast maar dan zie je het functieprofiel. Slechts aan 3 van de 5 eisen kun je voldoen. Van de andere punten heb je gewoon te weinig kennis. Wat ga je doen? Doorzoeken naar een 100% match of ga je alsnog solliciteren?
1. De gouden 80%-regel
Bij vacatures kun je over het algemeen uitgaan van de gouden 80%-regel. Je kunt altijd solliciteren als je jezelf voor 80% herkent in het geschetste functieprofiel. De overige 20% moet je dan wel kunnen compenseren. Dit kun je doen met bijvoorbeeld nuttige opleidingen of competenties die van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf.
2. De perfecte kandidaat bestaat niet!
Na het lezen van de werkzaamheden ben je dus enorm enthousiast geworden, maar dan wordt de gewenste kandidaat omschreven. Hoe kan je ooit aan dit plaatje voldoen als er voor een startersfunctie 3 jaar werkervaring wordt gevraagd. Lang niet alle profielteksten zijn realistisch. Maar het is wel belangrijk dat je voor jezelf nagaat of jij als persoon past binnen het gewenste profiel. Weet je zeker dat jij de persoon bent voor deze vacature, ook al past de profielschets niet volledig? Solliciteer dan zeker en gebruik dit dan ook in je motivatie.
3. Laat je niet afschrikken door harde eisen
Wat als er nergens in de vacaturetekst staat of eigenschappen ‘must’ of ‘pre’ zijn? Dan moet je zelf de hoofd- en bijzaken gaan onderscheiden. Een opleidingseis is het natuurlijk altijd een must. Maar het kan zijn dat niet alle vergelijkbare opleidingen worden vermeld. Het kan ook zo zijn dat jij niet aan alle hard eisen voldoet, maar wel over andere kwaliteiten of ervaring beschikt die relevant zijn voor deze functie. Laat je dus niet direct afschrikken door de stellig verwoorde harde eisen.
4. Een pre heet een pre voor een reden
Niet alle vermelde competenties en eigenschappen zijn persé direct noodzakelijk voor de functie. Beschik jij over de vermelde pre’s, dan is dat super. Mocht dit niet zo zijn, vermeld dan in je motivatie over welke pre’s jij wel beschikt en waarom dit relevant is voor je toekomstige werkgeer. Met een beetje creativiteit kun je zo een mooie link leggen tussen jouw eigenschappen en de functie.
5. Laat je langetermijnvisie zien!
De wens om te ‘groeien’ en ‘ontwikkelen’ zijn de meest gehoorde redenen voor het solliciteren op een functie. Je kan het ook gebruiken als je nog niet over alle vaardigheden beschikt voor de toekomstige functie. Laat zien hoe jij je deze gevraagde vaardigheden eigen wilt maken, wat is je plan van aanpak hierin? Zo kan je laten zien dat je je graag ontwikkelt, leergierig bent en een duidelijk plan hebt voor de toekomst.
Nog steeds niet zeker of je wel of niet moet solliciteren op de vacature? Plan dan een gesprek in met een van ons, samen lopen we door jouw opties heen en vinden wij jouw volgende baan! Of kijk alvast naar onze vacatures en wellicht staat jouw droombaan er tussen.