Hoogtepunten Prinsjesdag 2025 voor HR

Op Prinsjesdag 2025 zijn er geen ingrijpende veranderingen aangekondigd voor het sociaal beleid, wat betekent dat HR-professionals een relatief rustig jaar kunnen verwachten. Toch zijn er enkele aanpassingen die gevolgen kunnen hebben voor het HR-beleid van organisaties.

Hierbij geven we een overzicht van de meest relevante wijzigingen:

Einde Loonkostenvoordeel (LKV) oudere werknemers

Vanaf 2025 wordt het Loonkostenvoordeel voor werknemers van 56 jaar en ouder geleidelijk afgebouwd. In 2025 wordt het voordeel verlaagd van €3,05 naar €1,35 per uur en vanaf 2026 verdwijnt de regeling volledig voor dienstverbanden die zijn gestart na 1 januari 2024. Voor bestaande dienstverbanden blijft de regeling nog maximaal drie jaar gelden.

Veranderingen in het nettosalaris

Werknemers met een modaal inkomen zien hun nettoloon in 2025 licht stijgen, terwijl minimumloners een verschil zullen ervaren afhankelijk van hun werkuren. Voor werknemers met een 36-urige werkweek daalt het nettosalaris met €4,75 per maand terwijl werknemers met een 40-urige werkweek een stijging van €24,58 kunnen verwachten.

Fiscale vrijstelling en thuiswerkvergoeding

Goed nieuws voor thuiswerkers: de thuiswerkvergoeding stijgt van €2,35 naar €2,40 per dag. Ook de tarieven in de inkomsten- en loonbelasting worden aangepast waarbij er vanaf 2025 drie schijven gelden. Het tarief in de eerste schijf wordt verlaagd naar 35,82% terwijl de tweede schijf 37,48% zal bedragen.

Aanpassing algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting wordt in 2025 verlaagd met €335,- wat een impact kan hebben op het netto-inkomen van veel werknemers. Daarentegen wordt de arbeidskorting iets verhoogd naar €5.590,- wat gunstig kan zijn voor werkenden met een lager inkomen.

30%-regeling voor expats wordt versoberd

Voor expats wordt de 30%-regeling per 2027 verlaagd naar 27%. Ook zullen de inkomensgrenzen voor deelname aan deze regeling worden verhoogd. Voor expats die al deelnemen aan de regeling blijven de huidige percentages van toepassing.

Bijtelling elektrische auto’s omhoog

De bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak gaat omhoog. Vanaf 2026 geldt het standaard bijtellingspercentage van 22% voor de gehele cataloguswaarde van elektrische auto’s, wat werkgevers en werknemers die elektrisch rijden meer zal kosten.

Rapportage CO2-uitstoot werkgebonden mobiliteit

Werkgevers blijven verplicht om de CO2-uitstoot van werkgerelateerde reizen en woon-werkverkeer te rapporteren. Deze gegevens moeten uiterlijk 30 juni 2025 worden aangeleverd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Vrijstelling OV-abonnementen geldt ook internationaal

Vanaf 2024 zijn alle zakelijk gebruikte abonnementen en kortingskaarten voor OV in Nederland fiscaal vrijgesteld. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt of de OV-kaart vergoed, verstrekt of ter beschikking is gesteld, en de kaart mag ook privé gebruikt worden. Het privégebruik is fiscaal vrijgesteld als de OV-kaart eigendom is van de werkgever. Vanaf 1 januari 2025 vervalt de voorwaarde dat het om OV in Nederland moet gaan waardoor ook abonnementen of kortingskaarten voor buitenlands OV vanaf dat jaar fiscaal vrijgesteld zijn.

Wat betekent dit voor HR-professionals?

Hoewel er geen grote veranderingen zijn aangekondigd, is het belangrijk dat HR-afdelingen zich voorbereiden op de impact van deze aanpassingen. Vooral wijzigingen in loonadministratie, fiscale regels en loonkostenvoordelen vragen aandacht om alles soepel te laten verlopen.

 

 

Pagina delen:

Waarom kiezen voor Wierenga & De Graaf?

  • We zijn de specialist in werving en selectie voor vaste, interim- en detacheringsfuncties op HBO en WO niveau.
  • Persoonlijke relatie gestoeld op vrijheid, gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid.
  • Wij bieden employee & job branding, onboarding, loopbaanadvisering en persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling.
Direct contact
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk alle vacatures